Witamina C pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Jest odpowiedzialna za wzmacnianie układu odpornościowego oraz pomaga w pokonywaniu chorób przeziębieniowych. Jednakże nasz organizm nie produkuje tej substancji samodzielnie, może jedynie przyswajać ją ze spożywanych produktów. Jednym z najpopularniejszych sposobów na dostarczenie witaminy C do naszego ciała jest jedzenie owoców. Jednak, jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Odpowiedź na to pytanie poznasz, czytając dalej.
Zobacz też: https://sensesrestaurant.pl/jaki-owoc-ma-najwiecej-zelaza/
Czym jest witamina C?
Witamina C, zwana także kwasem askorbinowym, to organiczny związek chemiczny, który pełni ważną rolę w organizmie człowieka. Jest to związek niezbędny dla naszego zdrowia, ponieważ jest silnym antyoksydantem, który niszczy wolne rodniki i zapobiega dolegliwościom takim jak choroby układu krążenia czy też nowotwory. Odpowiada także za odporność organizmu. Ponadto witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który odpowiada za zdrowie skóry, kości oraz zębów. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłych wynosi około 80-100 mg, w przypadku dzieci, osób starszych oraz palaczy, zapotrzebowanie to jest większe. Istotne jest zatem regularne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy C, np. poprzez spożywanie owoców i warzyw.
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Owoce są powszechnie znane z korzystnego wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie. Są najlepszym źródłem składników odżywczych, takich jak: beta-karoten, przeciwutleniacze, potas, błonnik, żelazo czy witaminy z grupy B. Często zastanawiamy się, jaki owoce ma najwięcej witaminy C i czy różnice między poszczególnymi gatunkami są duże. Wśród tych owoców wyróżnia się kilka ciekawych pozycji:
- owoce dzikiej róży – w 100 g świeżej masy owocowej zawiera się 150 – 800 mg witaminy C
- owoce rokitnika – nawet do 900 mg w 100g owocu
- czarna porzeczka, kiwi, malina i truskawka. Owoce te mają przeważnie podobny poziom witaminy C, około 100 mg w 100 g.
- owoce cytrusowe typu cytryna, pomarańcza, mandarynka czy limonki również są bogate w witaminę C
- acerola. To maleńki, kwaśny owoc, pochodzący z Ameryki Południowej. Wystarczy już 1 owoc, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę ważną witaminę. Co ciekawe, acerola zawiera również flawonoidy i karotenoidy, dzięki czemu jest wielozadaniowym owocem, pozytywnie wpływającym na nasze zdrowie.
Jakie są inne źródła tego składnika?
Witamina C znajduje się nie tylko w owocach, ale także w innych produktach, dlatego warto wiedzieć nie tylko jaki owoc ma najwięcej witaminy C, ale też które inne świeże produkty ją zawierają. Na przykład warzywa to bogate źródło witamin i minerałów. Są również dobrym źródłem witaminy C. Zawierają ją m.in. papryka, brokuły, brukselka, jarmuż, cukinia, pietruszka oraz marchew. Oprócz tego witamina C występuje w ziołach, takich jak mięta czy bazylia. Pietruszka to szczególnie dobre źródło tej witaminy, ponieważ zawiera jej nawet więcej niż cytrusy! Warto więc codziennie spożywać warzywa i owoce, które są bogate w witaminę C, aby utrzymać zdrowie i wzmocnić swoją odporność na choroby.
Czym grozi niedobór witaminy C?
Niedobór witaminy C grozi poważnymi skutkami dla zdrowia człowieka. Jest ona niezbędna dla organizmu, który sam nie jest w stanie jej wytwarzać. Prowadzi on do osłabienia układu odpornościowego i zwiększa ryzyko infekcji oraz chorób. U osoby, która nie przyjmuje właściwej dawki witaminy C występują obrzęki i krwawienia z dziąseł, skóra staje się sucha i łuszcząca, rany zaczynają się wolniej goić. Niedobór witaminy C wpływa także na osłabienie kości, powodując zaburzenia w procesie ich mineralizacji i tworzenia kolagenu. Choroby, które mogą pojawić się w wyniku to między innymi szkorbut czy choroby serca. Aby uchronić się przed ich wystąpieniem, warto zadbać o odpowiednią dawkę witaminy C w diecie, zwłaszcza spożywając ją z naturalnych źródeł.