sensesrestaurant.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i odżywianiu

Kuchnia

Jakie owoce do galaretki?

Jakie owoce do galaretki?

 Galaretka to popularna przekąska, która często gości na polskich stołach. Aby przygotować tę idealną, ważne jest jednak nie tylko odpowiednie proporcje i ilość żelatyny, ale także dodatki. W tym artykule zaprezentujemy kilka propozycji jakie owoce do galaretki nadają się najlepiej. Przygotujcie się na pyszną i orzeźwiającą podróż po owocowych smakach!

Co znajdziesz w tym artykule?

  • Jakie owoce do galaretki?
  • Których owoców nie dodawać
  • Przepis na najlepszą galaretkę

Jakie owoce do galaretki?

 Galaretka jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie.. Aby nadać mu lepszy smak i strukturę, często wykorzystuje się różne dodatki. Oto jakie owoce do galaretki pasują najlepiej:

  • Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty i mandarynki, dodają lekko kwaśny smak. 
  • Truskawki, poziomki i maliny to doskonały wybór dla miłośników słodkich deserów.
  • Jabłka i gruszki są łagodnym wyborem, odpowiednim dla osób lubiących subtelne smaki. 
  • śliwki i brzoskwinie, słodkie i soczyste, idealnie pasują do właśnie ze względu na swoją słodycz.
  • borówka i winogrono również nadają się do galaretki i będą świetnym urozmaiceniem deseru

Podsumowując, nie ma reguły, jeśli chodzi o wybór owoców do galaretki – można zdecydować się na te, które podobają się nam i gdzie smak odpowiada naszym upodobaniom. Ważne jednak, aby były to owoce, które pozwolą na prawidłowe stężenie!

Jakie owoce nie do galaretki?

 Jakich owoców nie dodawać do galaretki? Niektóre niestety nie sprawdzą się w roli dodatku do żelatynowego specjału i mogą zepsuć nasz deser.

Na przykład kiwi i ananas zawierają enzymy proteolityczne, które mogą rozerwać żelatynę i zaburzyć tężenie galaretki. Te świeże owoce nie nadają się jako dodatek, można jednak spróbować tych z puszki.

Jako dodatek musimy odpuścić sobie również owoce tropikalne jak papaja czy mango.

Choć istnieją inne produkty, które potencjalnie mogą zaburzyć zastyganie galaretki, to te przykłady najczęściej stanowią problem. Zawsze warto więc zrobić małą próbę z owocem przed dodaniem go do całej mieszanki, aby upewnić się, że galaretka się zetnie i będzie smaczna. Zwłaszcza w przypadku używania świeżych produktów. 

 Najlepsza galaretka z owocami?

 Przepis na przygotowanie galaretki jest bardzo prosty. Należy dodać 1 opakowanie galaretki w wybranym smaku do gotującej się wody, pamiętając aby cały czas dokładnie mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie trzeba poczekać, aż roztwór lekko stężeje, najlepiej około 30 minut. Owoce lepiej nie dodawać od razu do gorącej galaretki, układamy wówczasna dno pucharków i zalewamy gdy będzie już lekko przestudzona. Jeśli się spóźnimy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je, gdy galaretka już zastyga! Następnie wstawiamy całość do lodówki i czekamy, aż całkowicie stężeje. Pamiętaj również, żeby przed wstawieniem do lodówki, ściąć łyżką pęcherzyki powietrza, które powstały w czasie mieszania. Galaretka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona i podawana z bitą śmietaną. 

Ten smaczny i kolorowy deser na bazie żelatyny (lub agaru w wersji wegańskiej), może być również świetnym dodatkiem do ciast takich jak biszkopt czy sernik. One również z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. 

Udostępnij