sensesrestaurant.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i odżywianiu

Kuchnia

Jakie owoce nadają się do sokownika?

Jakie owoce nadają się do sokownika?

Sokowniki są coraz bardziej popularne w kuchni, pozwalając na przygotowanie zdrowych soków w łatwy i wygodny sposób. Jednak, wybór odpowiednich owoców do przygotowania soku może być trudny. W tym artykule dowiesz się, jakie owoce nadają się do sokownika parowego oraz jakie są ich korzyści zdrowotne.

Co przeczytasz w tym artykule?

  • Co to jest sokownik parowy?
  • Jakie owoce nadają się do sokownika parowego?
  • Korzyści zdrowotne owoców w sokowniku parowym.
  • Jak przygotować sok z owoców w sokowniku parowym?

Co to jest sokownik parowy?

Sokownik parowy to urządzenie, które pozwala na wyciśnięcie soku z owoców i warzyw przy użyciu pary wodnej. Dzięki temu procesowi sok z owoców zachowuje większość swoich składników odżywczych i smaku. Sokownik parowy jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie oraz łatwe i szybkie przygotowywanie zdrowych soków.

Jakie owoce nadają się do sokownika parowego?

Oto jakie owoce nadają się do sokownika:

  • Jabłka
  • Gruszki
  • Śliwki
  • Brzoskwinie
  • Morele
  • maliny
  • aronia
  • truskawki

Przy wyborze owoców warto kierować się ich stopniej dojrzałości. Jeśli wybierzemy owoce w pełni dojrzałe, dużo łatwiej będzie przygotować sok. Będzie go również więcej. Taki sok zawiera mnóstwo smaku i aromatu. Sok z owoców niedojrzałych lub dopiero dojrzewających będzie bardziej kwaśny oraz trudniejszy do przygotowania. 

Najpopularniejszy na zimę jest zdecydowanie sok z malin z sokownika, jest to lubiany przetwór o wielu właściwościach zdrowotnych. 

Korzyści zdrowotne soku z sokownika

Soki z owoców są pełne cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Niektóre z korzyści zdrowotne spożywania soków z owoców:

  • Regulacja trawienia: sok z owoców pomaga w regulacji trawienia, co jest szczególnie ważne dla osób z problemami trawiennymi.
  • Oczyszczenie organizmu: soki pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn i zanieczyszczeń.
  • Poprawa funkcji układu immunologicznego: soki z owoców w sokowniku zawierają dużo witaminy C, która pomaga w poprawie funkcji układu immunologicznego.
  • Zdrowa skóra: zawierają wiele przeciwutleniaczy, które pomagają w utrzymaniu

Jak przygotować sok w sokowniku parowym?

Aby przygotować sok w sokowniku parowym, napełniamy dolny garnek wodą i stawiamy go na palniku lub na kuchence. Następnie, musimy umyć owoce i umieścić je w górnym koszyku, który przykrywamy pokrywką.  Ważne, aby były oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych i szypułek. Po odpaleniu palnika, czekamy na działanie pary wodnej. Gdy owoce puszczają sok, będzie on skraplał się do środkowego pojemnika. Proces ten trwa zazwyczaj kilkanaście minut. Warto pamiętać, aby wężyk, przez który sok spływa do naczynia, był czysty i nie zatkany. Należy na bieżąco zlewać sok do innego naczynia, aby zbiornik się nie przepełniał. Również ważne, aby kontrolować ilość wody na samym dole, ponieważ podczas gotowania może ona parować. Moc palnika powinna być ustawiona na średnią, aby nie przypalić sokownika. 

Jak długo można przechowywać sok z sokownika?

Tak przygotowany sok należy spożyć do kilku dni. Jeśli masz zamiar zrobić z niego przetwory na zimę, warto poddać go pasteryzacji. Należy go wówczas przelać do szklanych słoików i butelek lub wek oraz szczelnie je zamknąć. Możesz dodać również pożądaną ilość cukru. Następnie należy je umieścić w garnku z wodą lub na blasze w piekarniku, również zanurzone do połowy w wodzie. Taka pasteryzacja zajmuje kilkanaście minut, a soki mogą być przechowywane nawet całą zimę. 

Jakie inne przetwory można przygotować na zimę?

Oprócz pysznego soku, warto również robić inne domowe przetwory. Często przygotowywane są wszelkiego rodzaju dżemy, zwłaszcza z owoców miękkich. Wystarczy do nich dodatek cukru żelującego. Kolejnym często przygotowywanym produktem są syropy. Największą popularnością cieszą się te z czarnego bzu, mleczy oraz malin. Wszelkie przetowry przygotowywane w domu są znacznie lepszej jakości od tych sklepowych, dodatkowo nie zawierają konserwantów ani barwników, ponieważ możemy w pełni kontrolować składniki, które wybieramy i przetwarzamy. 

Udostępnij