Posiadanie piekarnika może znacznie ułatwić i skrócić czas, który na co dzień spędzasz w kuchni. Nie wszystkie potrawy będą wymagały długiego czasu pieczenia czy przygotowywania. Są zatem świetnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Ale co można zrobić w piekarniku na szybko? Sprawdź kilka popularnych pomysłów!
Co znajdziesz w tym artykule?
- Co można zrobić w piekarniku na szybko?
- Pomysły na danie z piekarnika
- O czym pamiętać przy pieczeniu?
Sprawdź także: https://sensesrestaurant.pl/co-zrobic-na-obiad-z-miesa-mielonego/
Co można zrobić w piekarniku na szybko?
Pierwszym z Twoich pomysłów może być zapiekanka. Jest prosta, zajmuje mało czasu, a liczba jej wariacji jest praktycznie nieograniczona! Może być daniem typowo obiadowym, jak zapiekanki z makaronu czy ziemniaków. Nadaje się też na szybkie śniadanie lub kolację jak te z chleba lub bułek.
Co możesz dodać do zapiekanki? Zdecydowanie podstawą jest sos. W zależności od tego na co masz ochotę, może być serowy, pomidorowy lub ziołowy. Każdy z nich świetnie się nada! Co do tego? Różnego rodzaju mięso. Czy drobiowe, wieprzowe, czy wołowe. W zależności którego z nich użyjesz, czas może się odrobinę wydłużyć. Najszybciej będzie przygotować mięso drobiowe, z nim zapiekanka może być gotowa już w 25 minut! Jeśli zapiekanki dorzucisz do tego świeże warzywa, wzbogacisz ją o wiele składników odżywczych i stworzysz pełnowartościowy i zdrowy posiłek.
Sprawdź także: https://sensesrestaurant.pl/co-mozna-zrobic-do-jedzenia-na-sylwestra/
Co można zrobić w piekarniku szybko oprócz zapiekanek?
Warto zwrócić uwagę na popularną pizzę. Przygotowanie ciasta może zająć dłuższą chwilę, dlatego można je zastąpić gotowym ciastem dostępnym w sklepach. Jeśli lubisz cienki, kruchy spód pizzy, możesz wykorzystać również tortillę! Przygotowanie pizzy w domu będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż jej zamawianie. Niższy koszt, ulubione składniki i pewność ich świeżości – same plusy!or
Kolejnym pomysłem jest zupa krem! Może być dość niespodziewanym wyborem jako szybkie danie z piekarnika, ale jest niezwykle proste w przygotowaniu i znacznie redukuje czas gotowania. Wystarczy wybrane warzywa takie jak kalafior, seler, brokuł skropić oliwą, doprawić i wrzucić na ok. 20 minut do piekarnika. Po tym czasie zblendować z dodatkiem bulionu i gotowe. Szybkie, prawda?
Szybkie danie z piekarnika – o czym pamiętać?
Gotowanie obiadu w piekarniku nie wymaga od nas wiele uwagi. Wrzucamy i gotowe! Warto jednak co jakiś czas sprawdzać, co dzieje się za szklanym okienkiem. Zwłaszcza, jeśli coś wymaga krótkiego czasu pieczenia, łatwo może się przypalić i zepsuć cały nasz wysiłek.
Niektóre potrawy trzeba mieszać w czasie pieczenia. Co jakiś czas należy je wyciągnąć i upewnić się, że gotują się równomiernie w całym naczyniu.
Jeśli chcemy upiec mięso jako dodatek w zapiekance lub pizzy, warto jest je najpierw podsmażyć przed wymieszaniem z resztą składników. Surowe będzie potrzebowało dłuższego czasu pieczenia i może okazać się, że zanim będzie gotowe pozostałe składniki zdążą się wysuszyć lub przypalić. Wcześniejsze podsmażenie również pomaga mięsu nabrać aromatu i wzbogacić jego smak.
Jeśli o przyprawach mowa, nie każdy pamięta, aby dodawać je zawsze przed pieczeniem. Potrawy potrzebują trochę czasu, aby nabrać aromatu. Warto pamiętać o tym drobnym szczególe, aby nasze dania zawsze były wyśmienite. Szybkie danie z piekarnika wcale nie musi być bez smaku i nudne!