Jakie owoce na kompot z suszu? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą przygotować ten pyszny napój. Często wybieramy owoce sezonowe, ale w przypadku kompotu z suszu, możliwości są znacznie szersze. Suszone owoce stanowią bogate źródło składników odżywczych, są łatwo przyswajalne przez organizm i korzystnie wpływają na trawienie. Zatem jakie owoce na kompot z suszu?
Co znajdziesz w tym artykule?
- Jakie owoce na kompot z suszu
- Przepis na kompot z wigilijny
- Jakie właściwości ma kompot z suszonych owoców
Jakie owoce na kompot z suszu
Kompot z suszu to napój, który najczęściej jest przygotowywany w okresie zimowym. Aby go przygotować, potrzebne są owoce suszone, cukier i woda. Kompot wigilijny najczęściej składa się z:
- suszonych jabłek
- suszonych śliwek
- suszonych fig
- suszonych moreli
Owoce te mają wiele wartości odżywczych i dobre właściwości smakowe, co czyni je idealnym składnikiem do kompotu. Kompot z suszu jest dobrym źródłem błonnika i naturalnych cukrów, co wpływa pozytywnie na trawienie oraz poziom energii organizmu. Dodanie cynamonu do kompotu nadaje mu charakterystycznego smaku i zapachu, a także wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Również popularnym dodatkiem są goździki, anyż czy daktyle.
Przepis na kompot wigilijny
Kompot wigilijny to tradycyjna i nieodłączna część polskiej kolacji świątecznej. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- susz wigilijny – około 1 kg (śliwka, gruszka, jabłko, żurawina, można dodać skórkę z pomarańczy)
- szklanka cukru lub słodzik w wybranej ilości
- 2 l wody
- 3 goździki
- 2 laski cynamonu (można wykorzystać także cynamon w proszku)
- anyż
- kardamon
- kilka plasterków suszonego imbiru
- wedle upodobań można wzbogacić napój sokiem z cytryny lub dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
Owoce należy zalać wrzątkiem i namoczyć, aby zmiękły. Zaczną w tym czasie również pęcznieć i zwiększą swoją objętość, dlatego warto już wcześniej przygotować większy garnek. Następnie wlać wodę i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania można dodać cukier. Jego ilość zależy od upodobań domowników, ale można go również pominąć. Napój będzie wtedy zdecydowanie zdrowszy! Kompot powinien mieć konsystencję gęstej zupy i słodkawy smak. Na koniec gorący kompot przelać do dzbanka lub misy, warto go również odcedzić i przed wypiciem pozwolić przestygnąć. Ten tradycyjny napój zazwyczaj podaje się na zimno, jednak w okresie zimowym warto spróbować go w wersji ciepłej.
Jakie właściwości ma kompot z suszu?
Warto włączyć go od czasu do czasu do swojej diety, aby móc skorzystać z bogatych i zróżnicowanych właściwości tego napoju:
- Przede wszystkim zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny i zapobiega zaparciom.
- Poprawia także funkcjonowanie układu immunologicznego, pomaga wzmocnić odporność organizmu i działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby.
- Jest bogaty w witaminy, zwłaszcza w witaminę C, dzięki czemu działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
- Przyspiesza regenerację skóry i gojenie się ran.
- Kompot z suszonych owoców zawiera antyoksydanty, które zapobiegają procesom starzenia się organizmu.
- Ułatwia trawienie, właśnie dzięki temu często jest podawany na wigilię i w okresie przedświątecznym. Wtedy to nasz układ trawienny jest szczególnie obciążony i nieraz syta wieczerza grozi bólem brzucha
Kompot z suszonych owoców to idealny napój dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ma on niezwykle aromatyczny, ale jednocześnie specyficzny smak. Warto dobrać ulubione dodatki, aby czerpać z niego jeszcze więcej przyjemności!