sensesrestaurant.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i odżywianiu

DietaKuchnia

Co zrobić na obiad bez mięsa?

Co zrobić na obiad bez mięsa?

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad bez mięsa? Szukasz urozmaicenia swojego menu lub zwyczajnie jesteś fanem kuchni roślinnej? Oto kilka smacznych inspiracji na obiad bez mięsa dla Ciebie!

Co znajdziesz w artykule?

  • Co zrobić na obiad bez mięsa?
  • Czym zastąpić mięso w klasycznych potrawach
  • Obiad bez mięsa też może być smaczny!

Zobacz również: https://sensesrestaurant.pl/co-zrobic-na-obiad-z-ryzem/

Co zrobić na obiad bez mięsa?

Jest naprawdę wiele możliwości. Możesz przede wszystkim zwrócić uwagę na dania słodkie typu  racuchy, ryż zapiekany z owocami. Również klasycznym daniem obiadowym na słodko są pierogi z owocami. Popularne zwłaszcza w sezonie letnim, gdy dostępne są maliny, truskawki, borówki. Pomysłów na nadzienie jest mnóstwo. Zamiast owoców można również wykorzystać ser twarogowy z cynamonem lub krem czekoladowy. 

Podobnie jest z naleśnikami! Pasują do nich dowolne dodatki, tj. musy owocowe, kremy. Jeśli wolimy wersję wytrawną, warto zwrócić uwagę zwłaszcza na nadzienie z twarogu i szpinaku. Będzie zdrowe i sycące jednocześnie. 

Kolejną możliwością na obiad bez mięsa są kremy warzywne. Mogą być przygotowane na gotowym bulionie warzywnym kupionym w sklepie lub przygotowanym własnoręcznie. Ciekawym i smacznym wyborem są zupy krem z warzyw dobieranych kolorami. Krem z białych warzyw, z zielonych warzyw lub krem z dyni z marchewką i pomarańczą. 

Bardzo smaczne są również kotlety bezmięsne z jajek lub ryżu z dodatkami. Nadają się zarówno na niedzielny obiad, jak i kolację dla gości.

Czym zastąpić mięso w klasycznych potrawach?

Aktualnie wybór substytutów dla mięsa jest spory. Zatem nie jest to już kwestia problematyczna dla osób, które chcą zdecydować się na dietę bezmięsną. Jakie są najpopularniejsze produkty?

  • tofu – zdecydowanie przoduje wśród fanów diety warzywnej. Ma wysoką zawartość białka, wapnia i fosforu, dzięki czemu dostarcza niezbędne składniki. Jego zaletą jest to, że praktycznie nie ma smaku. Może być dzięki temu wykorzystany zarówno do dań słodkich i deserów, jak i w daniach wytrawnych. Wszystko zależy od jego przygotowania. Ważne jednak, aby przy korzystaniu z tofu pamiętać o odpowiednim doprawieniu, w przypadku podawania go jako zamiennik mięsa, warto jest je marynować wcześniej
  • fasola – dostarcza wysoką zawartość błonnika, magnezu i kwasu foliowego. Pomaga zachować uczucie sytości na dłużej. Łatwo można ją łączyć z innymi składnikami, jak również dodawać do dań na słodko czy ciast. Równie dobre będą pozostałe warzywa strączkowe.
  • kalafior – jest lubianych warzywem, które łatwo dopasować do większości potraw. Świetnie nadaje się do przygotowania kotlecików, zarówno mielonych, jak i imitujących tradycyjny kotlet schabowy. Nie należy jednak wykorzystywać kalafiora jako jedynego zamiennika dla mięsa, nie ma on wystarczająco dużo składników odżywczych. Będzie służył głównie jako substytut smakowy.

Obiad bez mięsa też może być smaczny!

Co zrobić na obiad bez mięsa, aby nie stracić na smaku i aromacie dania? Odpowiedź jest prosta: można zrobić dosłownie wszystko! 

Składniki bezmięsne można dowolnie łączyć i mieszać ze sobą. Warto szukać kombinacji, które najlepiej nam posmakują. 

Najważniejsze to pamiętać o odpowiednich przyprawach. One budują smak naszej potrawy i potrafią ją zamienić w prawdziwe dzieło. Odpowiedni dobór sprawi, że Ty lub Twoi goście nie poczujecie, że danie jest bezmięsne. 

Warto również testować różne substytuty i nie zatrzymywać się na wyłącznie jednym. Szukanie i sprawdzanie nowości zawsze jest ciekawym doświadczeniem. Może też zdecydowanie polepszyć Twoją kuchnię. Przy takim wyborze różnych opcji, możliwości są praktycznie nieograniczone. 

Udostępnij