sensesrestaurant.pl

Blog tematyczny o zdrowiu i odżywianiu

Kuchnia

Co zrobić z drożdży na słodko?

Co zrobić z drożdży na słodko?

Drożdże są świetnym produktem, który warto mieć w swojej kuchni. Są bazą do wielu ciast i deserów, ale też dań obiadowych, dzięki czemu są uniwersalne w użyciu. Jak je wykorzystać? Sprawdzą się tutaj wszelkie przepisy na to, co zrobić z drożdży na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Oto kilka inspiracji!

Co znajdziesz w tym tekście?
  • Co zrobić z drożdży na słodko?
  • Najprostsze przepisy z drożdżami na słodko
  • O czym pamiętać przy wykorzystaniu drożdży?

Sprawdź również: https://sensesrestaurant.pl/jedzenie-w-podrozy/

Co zrobić z drożdży na słodko?

Pierwsze pytanie, które można zadać po ich zakupie: co tak naprawdę można z nich zrobić? Podstawowym pomysłem są słodkie bułeczki. Nadają się jako baza pod przygotowanie drożdżówek czy chałki. Najlepsze będą z pewnością z dodatkiem dżemu owocowego czy zawijane z serem twarogowym. Można je przechowywać kilka dni i zabierać jako drugie śniadanie lub przekąskę do pracy.

Smaczne będą również wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka. Zaletą jest to, że wszystkie przepisy z drożdżami na słodko można dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki. Najlepsze na początek będą rogaliki. Jako nadzienie możemy wybrać krem czekoladowy, budyniowy czy dżemy, a nawet owoce.

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie drożdżowych ptysiów z kremem budyniowym. Taki deser na pewno przyciągnie uwagę i zaskoczy domowników lub gości. 

Zobacz też: https://sensesrestaurant.pl/co-zrobic-na-obiad-bez-miesa/

Najprostsze przepisy z drożdżami na słodko

Warto zwrócić uwagę na tak zwane “uśmiechy”. Często przygotowywane w sezonie letnim przez nasze babcie. Można w nich wykorzystać świeże jabłka lub zamiennie gruszki czy śliwki. Nawet jeśli będą to nasze pierwsze własnoręcznie przygotowane ciastka, z pewnością wyjdą smaczne!

Racuchy również często znajdziemy w wersji z drożdżami. Są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze, niż bez ich dodatku. Nie musimy poświęcać wiele czasu na ich zrobienie, a posłużą zarówno jako deser, jak i śniadanie na słodko! 

O kolejnej propozycji nie trzeba nikomu przypinać. Są to pączki lub oponki. Chętnie zajadamy się tymi z cukierni, ale równie prosto możemy je przygotować w domu. Zajmie nam to odrobinę więcej czasu niż pozostałe przepisy. Jednak warto poświęcić na nie chwilę, aby cieszyć się tym smakołykiem z własnej kuchni.

Klasyczne ciasto z kruszonką to kolejna inspiracja na to, co zrobić z drożdży na słodko. Potrzebujemy tylko kilku dodatkowych składników: mleka, mąki, jajek, cukru i masła. Jeśli mamy ochotę, możemy dodać świeże owoce lub kawałki czekolady.

Jednym z łatwiejszych i przyjemniejszych do przygotowania przepisów są cynamonki. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe z podstawowego przepisu, warto dodać nieco mniej cukru. Do tego szykujemy pastę z miękkiego lub stopionego masła, dużej ilości cynamonu, cukru waniliowego i trzcinowego. Ciasto smarujemy masłem i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na kilkucentymetrowe paski. Cynamonki mają wielu fanów, więc z pewnością każdy gość skusi się na choć jedną.

O czym pamiętać przy wykorzystaniu drożdży?

Jest kilka rzeczy, o których musimy pamiętać przy przygotowaniu ciasta drożdżowego:

  • Powinno być dobrze ugniecione – nie można pominąć tego kroku, jeśli chcemy, aby ciasto było puszyste
  • Do drożdży zawsze dodajemy ciepłą wodę lub mleko. Nie może być gorące, ponieważ drożdże stracą wówczas swoje właściwości. Jeśli zalejemy je zimnym płynem drożdże nie wyrosną i nasze wypieki mogą się nie udać
  • Ugniecione ciasto zostawiamy zawsze do wyrośnięcia. Dzięki temu gotowy wypiek będzie miękki i delikatny

Jest mnóstwo sposobów na wykorzystanie drożdży, nie tylko w kuchni. Również są stosowane w kosmetyce, poprawiają kondycję włosów i paznokci. Przy odpowiednim stosowaniu mają również dobry wpływ na nasze ciało. Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ten składnik i wykorzystywać go częściej. 

Udostępnij