Po zdiagnozowaniu cukrzycy trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Jak wygląda dieta przy cukrzycy? Jest wiele produktów polecanych przez wielu. Trzeba jednak pamiętać, że są też takie, które trzeba na stałe wykreślić ze swojego menu. Zatem co jeść przy cukrzycy, aby poprawić swój stan zdrowia?
O czym przeczytasz w tym artykule?
- Dieta przy cukrzycy – najważniejsze zalecenia
- Co jeść a czego nie?
- Jak przygotowywać posiłki
Sprawdź również: https://sensesrestaurant.pl/jakie-owoce-przy-cukrzycy/
Dieta przy cukrzycy – najważniejsze zalecenia
Dieta cukrzycowa jest głównie dla wszystkich tych osób, u których wykryto nieprawidłowy poziom glukozy we krwi. Zwłaszcza dla osób już zdiagnozowanych z cukrzycą. Jest to niezbędny punkt do poprawy swojego zdrowia i zapobiegania poważniejszym powikłaniom.
Jakie są główne zalecenia przy diecie dla cukrzyków?
- Przede wszystkim należy kontrolować jakość posiłków – powinny być zbilansowane, przygotowane ściśle według zaleceń dietetyka. Oznacza to przede wszystkim ograniczenie spożywanie węglowodanów, które w organizmie są rozkładane do cukrów prostych. Podnoszą one znacząco poziom glukozy we krwi. Nie powinno się jeść przy cukrzycy dań wysoko przetworzonych. Wiąże się to z rezygnacją z jedzenia typu fast-food, częstego kupowania w restauracjach. Częściej powinno się sięgać po świeże owoce i warzywa oraz przygotowywać posiłki w domu.
- Należy kontrolować ilość spożywanych posiłków dziennie. Lepiej zjeść więcej posiłków w ciągu dnia, jednak zmniejszyć ich objętość. Prawidłowa liczba spożywanych w ciągu dnia posiłków to 5. W tym zaliczamy śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek i kolację. Ostatni z nich należy spożyć maksymalnie 3 godziny przed snem. Jako przekąski należy wybrać zdrowe smakołyki, niektóre owoce, jogurty naturalne czy desery bez dodatku cukru.
Zobacz też: https://sensesrestaurant.pl/jaki-miod-wybrac-przy-cukrzycy/
Co jeść a czego nie chorując na cukrzycę?
Niestety cukrzyca wymaga zrezygnowania z niektórych lubianych produktów. Przede wszystkim z diety powinny być wyeliminowane słodycze. Zawierają duże ilości cukrów prostych, z którymi organizm diabetyka sobie nie radzi. Warto zwrócić uwagę na ich zdrowsze odpowiedniki. Wiele produktów powstaje w wersji light lub specjalnie dostosowanej do potrzeb osób z cukrzycą.
Również warto zrezygnować z produktów alkoholowych. Jedynym, dopuszczalnym jest wytrawne lub półwytrawne wino. Nie powinno się spożywać wszelkiego rodzaju piw, cydrów czy likierów.
Produkty wybierane dla diabetyków powinny mieć niski indeks glikemiczny. To znaczy mieć mniejszy wpływ na wzrost poziomu cukru. Należą do nich na przykład: brokuły, kalafior, pomidory, owoce jagodowe, pieczywo pełnoziarniste i wieloziarniste.
Jak przygotowywać posiłki przy cukrzycy?
Dobrze, jeśli przygotowane dania są jak najmniej przetworzone. Dlatego najlepiej jest gotować samemu ze sprawdzonych produktów o dobrej jakości. Warto, aby pamiętać o kilku zasadach:
- Produkty nie powinny być rozgotowane. Zatem najlepiej jest gotować wszelkie makarony al dente, warzywa na półtwardo. Będzie równie smacznie i zdecydowanie zdrowiej.
- Należy ograniczyć produkty smażone. Od czasu do czasu można je przygotować, jednak trzeba to zrobić na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego.
- Warto zmienić sposób przygotowywania na gotowanie na parze. Jest on bardzo popularny, a zarazem zdrowy. Można tak przygotować wiele smacznych potraw.
- Podczas zakupów należy zwracać uwagę na skład produktów. Lepiej wybierać te o niskiej zawartości tłuszczy i soli.
Dieta przy cukrzycy również jest smaczna i zróżnicowana! Zrezygnowanie z niektórych składników wcale nie musi być trudne, jeśli znajdzie się równie dobre substytuty. Ważne jest, aby w porozumieniu z dietetykiem lub lekarzem testować dostępne nowości i tworzyć ulubione kombinacje.