Cukrzyca w pewnym stopniu ogranicza swobodę dobierania produktów spożywczych. Wymaga często stosowania specjalnej diety i unikania części składników. Mimo to owoce i warzywa są bardzo ważne w codziennej diecie, również tej dla diabetyków. Zatem jakie owoce przy cukrzycy można spożywać swobodnie, a które z nich trzeba ograniczyć?
O czym przeczytasz w artykule?
- Jakie owoce przy cukrzycy można jeść częściej?
- W jakiej formie spożywać owoce przy cukrzycy?
- Które z owoców ograniczać?
Sprawdź również: https://sensesrestaurant.pl/jak-wyglada-dieta-przy-cukrzycy/
Jakie owoce przy cukrzycy można jeść częściej?
Przy wyborze owoców powinniśmy się kierować pewnym wskaźnikiem – indeksem glikemicznym(IG). Jest on niezwykle istotny dla osób będących na diecie cukrzycowej i stale monitorujących swój poziom cukru. Indeks glikemiczny określa wzrost poziomu glukozy we krwi na przeciągu dwóch godzin od spożycia posiłku. Z założenia im wyższy poziom indeksu ma produkt, tym bardziej gwałtownie wzrośnie poziom cukru we krwi.
Jakie owoce przy cukrzycy są bezpieczne i mają niski IG?
- agrest – 15
- wiśnie – 22
- borówki – 50
- maliny – 25
- grejpfrut – 25
- mandarynki – 30
Przyjęło się, że indeks glikemiczny owoców, które wybieramy nie powinien przekraczać poziomu 50. Dziennie można spożywać około 300g różnych owoców w kilku porcjach. Przy wyborze ważny jest również stopień dojrzałości, ponieważ im owoc jest dojrzalszy tym więcej zawiera cukru i jego indeks glikemiczny będzie wzrastał.
Sprawdź też: https://sensesrestaurant.pl/jakie-owoce-mozna-jesc-na-noc/
W jakiej formie spożywać owoce przy cukrzycy?
Przede wszystkim należy zrezygnować z przetworzonych owoców. Po obróbce termicznej ich indeks glikemiczny znacznie wzrasta. Dlatego powinno wyeliminować się różnego rodzaju konfitury, dżemy i syropy. Również nie należy spożywać owoców suszonych czy kandyzowanych. Zawierają one duże ilości cukru.
Jeśli chcemy wypić wszelkiego rodzaju koktajle czy musy owocowe, musimy zrezygnować z tych dostępnych w sklepie. Zawierają one wysokie ilości cukru i dodatków. Można jednak przygotować je samemu w domu i kontrolować składniki, które w nich się znajdą. Nie powinny one jednak stanowić podstawy diety cukrzyka, a być jedynie dodatkiem.
Najlepiej jest spożywać owoce świeże, nie rozdrobnione, bez obróbki i przed pełnią dojrzałości.
Które z owoców ograniczać?
Przede wszystkim tutaj należy wymienić te owoce, których indeks glikemiczny jest powyżej poziomu 50.
- banan – 52
- melon – 65
- arbuz – 72
- mango – 51
Również powinno się ograniczyć spożywanie winogrona. Ma on średni wskaźnik indeksu glikemicznego – 45, jednak zawiera duże ilości cukrów prostych, które nie są odpowiednie dla diabetyków.
Obniżenie indeksu glikemicznego
Istnieją również sposoby na obniżenie poziomu indeksu glikemicznego. Pierwszym z nich jest dodatek do owoców produktów białkowych, jak na przykład jogurtu naturalnego czy kefiru. Można również rozważyć dodanie tłuszczu w postaci orzechów czy nasion roślin. Wybieranie owoców niedojrzałych, sezonowych. Korzystanie z owoców mrożonych i odpowiednie komponowanie ich z posiłkami, które spożywamy. Na przykład pomarańcze i cytrusy warto spożyć po posiłku.
Przede wszystkim warto jest skonsultować naszą dietę ze specjalistą i zasięgnąć jego porad. Pomoże on z rozwianiem wszelkich wątpliwości i przedstawi dobre sposoby na przygotowywanie potraw i przekąsek na co dzień.