Warto już wcześniej przygotować się i pomyśleć, co zrobić na obiad w upalne dni. Gdy nadchodzą upały często nie mamy ochoty zastanawiać się nad wyborem naszego menu. Jakie zatem są najlepsze przepisy na obiad na upalne dni?
Co znajdziesz w tym artykule?
- Co zrobić na obiad w upalne dni
- Czego unikać w upale?
- O czym pamiętać, gdy robimy obiad na upalne dni
Sprawdź również: https://sensesrestaurant.pl/co-zrobic-z-bananow-na-szybko/
Co zrobić na obiad w upalne dni?
Powinniśmy zrezygnować przede wszystkim z dań ciężkich i smażonych, aby nie obciążać naszego organizmu. Najlepiej nadadzą się wszelkie dania ze świeżych warzyw i owoców, orzeźwiające sałatki, lekkie zupy. Dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych i dadzą potrzebną energię. Warto pamiętać o tym, aby nasze porcje nie były duże. W okresie upałów warto nasze posiłki podzielić i jeść je częściej, ale w mniejszej ilości. Zapobiegnie to wrażeniu przesytu.
Zatem, co zrobić na obiad w upalne dni, aby było smacznie?
- chłodnik – prosty do przygotowania, pożywny i idealny jako obiad na upalne dni. Dostarcza nam wszystkie niezbędne składniki odżywcze i jest prawdziwą kopalnią witamin. Przygotowuje się go z bulionu, świeżej botwinki, ogórków, rzodkiewki, koperku, kefiru. Można do niego wykorzystać również wszelkie ulubione warzywa. Żaden dodatek nie powinien zepsuć tego dania. Podaje się go schłodzonego z jajkiem na twardo.
- Sałatka – tutaj wybór jest spory i każda opcja jest równie dobra. Jako obiad w upalne dni poleca się zwłaszcza sałatka grecka, często popularna na imprezach i podczas grilla. Również smacznym wyborem będzie sałatka cezar. Do niej dodatkowo będziemy potrzebować kurczaka i startego parmezanu. Jest jednak bardzo pożywna i smaczna, więc warto ją przygotować!
- tortilla – kolejny smaczny pomysł co zrobić na obiad w upalne dni. Jest daniem szybkim i smacznym. Nadaje się również do zabrania ze sobą na wycieczkę lub do pracy. Jej znaczną zaletą jest to, że można wybrać różnego rodzaju dodatki w zależności od naszych preferencji.
O czym pamiętać, gdy robimy obiad na upalne dni?
Często chcemy szybko się schłodzić, więc stawiamy na wyłącznie zimne napoje i potrawy. Warto jednak czasem odejść od tej reguły i przygotować coś ciepłego czy wypić napój w temperaturze pokojowej zamiast z dodatkiem kostek lodu. Wówczas nasze ciało będzie miało możliwość ochłodzić się stopniowo i będzie to miało lepszy i dłużej trwający efekt.
Nasza dieta powinna być zróżnicowania. Przy bogactwie składników, jakie są dostępne w sezonie, dobrze jest wykorzystywać je wszystkie. Nie można ograniczać się jedynie do kilku z nich.
Zwłaszcza w upalne dni ważne jest nawodnienie i nie możemy o nim zapominać. Powinniśmy pić świeże koktajle owocowe, jak najwięcej wody oraz lemoniady. Warto odpuścić sobie napoje z dodatkami cukru, ponieważ mogą one pogłębiać odwodnienie i odprowadzać wodę z naszego organizmu.
Czego unikać w upale?
Przede wszystkim staramy się unikać ciężkostrawnych potraw. Z dużą ilością tłuszczy, smażonych. Nasz organizm potrzebuje znacznie więcej energii, aby je strawić, więc będzie to dla nas męczące.
- Powinniśmy ograniczyć ilość cukru, którą przyjmujemy. Dlatego też lepiej nie sięgać po słodycze, czekolady. Warto też odpuścić sobie słodzone napoje ze sztucznymi dodatkami. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po wodę, zwłaszcza niegazowaną.
- Do wody dobrze jest dodawać cytrynę, miętę i przygotowywać domową lemoniadę. Skutecznie ugasi nasze pragnienie i będzie miała chłodzący efekt.
- W sezonie wysokich temperatur nasze ciało mocno się poci, co za tym idzie pozbywa się dużej ilości składników mineralnych. Warto je uzupełniać nie tylko poprzez odpowiednią dietę, ale również pijąc elektrolity. Efektywnie nadrobią straty powstałe w wyniku wysiłku.
- Staramy się unikać zbędnego wysiłku, zwłaszcza w czasie kiedy temperatura jest najwyższa. Wszelkie aktywności i uprawianie sportu warto przenieść na sam początek dnia lub wieczór. Jest wtedy chłodniej i ułatwi to nasze ćwiczenia!